Cukier różany...


Dzień dobry kochani jak Wam mija czerwiec? Dla mnie jest to miesiąc niezwykle kolorowy i pachnący. To za sprawą truskawek, które uwielbiam oraz pachnących i kolorowych kwiatów. Czerwiec to okres kwitnienia dzikiej róży, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i wszechstronnym zastosowaniem. Dlatego postanowiłam zmalować dla Was kolejny akwarelowy, pachnący różami przepis...




Dzika róża jest obecnie w pełnym rozkwicie i trzeba to wykorzystać. Zachęcałam Was już do wypróbowania przepisu na pyszną nalewkę z płatków róży. Nalewka jest pyszna w smaku i pięknie pachnie. U mnie jest już nastawiona:) 
Dzisiaj poczęstujcie się przepisem na cukier różany. Szybki, łatwy w przygotowaniu i ma podwójne zastosowanie: w kuchni oraz kosmetyce.  

Cukier różany składniki:


Dwie, trzy garście płatków różanych należy przebrać i umyć, następnie wysuszyć. Suche płatki mieszamy ze szklanką cukru i dokładnie miksujemy w blenderze. Gdy płatki są już dobrze rozdrobnione, dodajemy pozostały cukier i dobrze wszystko mieszamy. Następnie cukier rozsypujemy równą warstwą na papier i pozostawiamy do wysuszenia, najlepiej na noc. Rano wystarczy go ponownie wymieszać i przesypać do szczelnego pojemnika. Smacznego...  






Tak przygotowany cukier jest świetną bazą do przygotowania naturalnego peelingu do ciała. Wystarczy do naszego cukru dodać olej słonecznikowy lub oliwę oraz odrobinę płynnego miodu i mamy bajecznie pachnący scrub, dzięki któremu poczujemy się jak w najlepszym spa. 

O czym należy pamiętać zabierając się za robienie przetworów z płatków róży:
  • kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień, najlepiej przed południem;
  • kwiaty najlepiej zbierać z krzewów rosnących z dala od dróg, oraz pól ze względu na ryzyko skażenia pestycydami i metalami ciężkimi;
  • od razu należy przygotować sobie większą ilość cukru różane oraz nalewki, gdyż potrafi uzależniać zwłaszcza w długie zimowe wieczory, gdy różany zapach przywołuje wspomnienia ciepłych, letnich dni.  

Plakacik z przepisem jest do pobrania, jak tylko macie ochotę. Korzystajcie z krótkiego sezonu na płatki dzikiej róży. Gwarantuję, że gdy raz przygotujecie taki cukier, co roku w czerwcu waszą kuchnię, będzie wypełniał różany zapach.

Pozdrawiam 
Anka 

3 komentarze:

  1. Obłędnie wygląda ten cukier... :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równie obłędnie smakuję. Polecam wypróbować:)

      Usuń
  2. Czerwiec fajnie mija. Piękna pogoda, na polach i w ogrodach kolorowo, zieleń soczysta, no i truskawek mogę wreszcie najeść się do syta. Twój przepis wygląda kusząco. Nie wiem tylko gdzie mogłabym szukać takich czystych kwiatów. Mieszkam w takim rejonie, że gdzie nie spojrzę tam ulica.....choć pola też rozległe, ale różyczek na nich nie uświadczę. Muszę chyba bardziej się rozejrzeć, bo naprawdę warto taki cukier sobie przyrządzić.........

    OdpowiedzUsuń