Niezbędnik akwarelisty...

Cukier różany...


Dzień dobry kochani jak Wam mija czerwiec? Dla mnie jest to miesiąc niezwykle kolorowy i pachnący. To za sprawą truskawek, które uwielbiam oraz pachnących i kolorowych kwiatów. Czerwiec to okres kwitnienia dzikiej róży, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i wszechstronnym zastosowaniem. Dlatego postanowiłam zmalować dla Was kolejny akwarelowy, pachnący różami przepis...




Dzika róża jest obecnie w pełnym rozkwicie i trzeba to wykorzystać. Zachęcałam Was już do wypróbowania przepisu na pyszną nalewkę z płatków róży. Nalewka jest pyszna w smaku i pięknie pachnie. U mnie jest już nastawiona:) 
Dzisiaj poczęstujcie się przepisem na cukier różany. Szybki, łatwy w przygotowaniu i ma podwójne zastosowanie: w kuchni oraz kosmetyce.  

Cukier różany składniki:


Dwie, trzy garście płatków różanych należy przebrać i umyć, następnie wysuszyć. Suche płatki mieszamy ze szklanką cukru i dokładnie miksujemy w blenderze. Gdy płatki są już dobrze rozdrobnione, dodajemy pozostały cukier i dobrze wszystko mieszamy. Następnie cukier rozsypujemy równą warstwą na papier i pozostawiamy do wysuszenia, najlepiej na noc. Rano wystarczy go ponownie wymieszać i przesypać do szczelnego pojemnika. Smacznego...  






Tak przygotowany cukier jest świetną bazą do przygotowania naturalnego peelingu do ciała. Wystarczy do naszego cukru dodać olej słonecznikowy lub oliwę oraz odrobinę płynnego miodu i mamy bajecznie pachnący scrub, dzięki któremu poczujemy się jak w najlepszym spa. 

O czym należy pamiętać zabierając się za robienie przetworów z płatków róży:
  • kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień, najlepiej przed południem;
  • kwiaty najlepiej zbierać z krzewów rosnących z dala od dróg, oraz pól ze względu na ryzyko skażenia pestycydami i metalami ciężkimi;
  • od razu należy przygotować sobie większą ilość cukru różane oraz nalewki, gdyż potrafi uzależniać zwłaszcza w długie zimowe wieczory, gdy różany zapach przywołuje wspomnienia ciepłych, letnich dni.  

Plakacik z przepisem jest do pobrania, jak tylko macie ochotę. Korzystajcie z krótkiego sezonu na płatki dzikiej róży. Gwarantuję, że gdy raz przygotujecie taki cukier, co roku w czerwcu waszą kuchnię, będzie wypełniał różany zapach.

Pozdrawiam 
Anka 

3 komentarze:

  1. Obłędnie wygląda ten cukier... :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równie obłędnie smakuję. Polecam wypróbować:)

      Usuń
  2. Czerwiec fajnie mija. Piękna pogoda, na polach i w ogrodach kolorowo, zieleń soczysta, no i truskawek mogę wreszcie najeść się do syta. Twój przepis wygląda kusząco. Nie wiem tylko gdzie mogłabym szukać takich czystych kwiatów. Mieszkam w takim rejonie, że gdzie nie spojrzę tam ulica.....choć pola też rozległe, ale różyczek na nich nie uświadczę. Muszę chyba bardziej się rozejrzeć, bo naprawdę warto taki cukier sobie przyrządzić.........

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Na skrzydłach anioła , Blogger