Jesienne curry z dyni...


Dzień dobry, jesień za oknem szara, bura, zapewne u niektórych z Was padał już pierwszy śnieg. Ja przychodzę do Was z apetycznym, bardzo rozgrzewającym i kolorowym daniem, w sam raz na jesienne szarugi. Obiecałam Wam przepis na pyszne danie z dyni, a więc zapraszam...


Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Ma mnóstwo zastosowań. Do tej pory gościła w naszej kuchni głównie pod postacią zup kremów oraz musów. Musy z pieczonej dyni, są świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i pierogów... 


W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę nowych przepisów z dynią. Mój faworyt to jesienne curry z dynią. Bardzo lubię orientalne smaki w kuchni, a to danie jest połączeniem orientalnych smaków z bardzo prostymi składnikami.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony KWESTIE SMAKU, u mnie uległ małym modyfikacjom, tak aby zaspokoił wszystkie podniebienia w domu.  

Jesienne curry z dyni składniki:


Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce mleka kokosowego. Do cebulki dodajemy starty imbir i czosnek chwile dusimy. Następnie dodajemy resztę przypraw oraz mleko kokosowe. Na patelni podsmażamy pokrojoną pierś z kurczaka. Do garnka z cebulą i przyprawami dodaje ciecierzyce z puszki z odrobiną zalewy, pokrojoną w kostkę dynię, resztę mleka kokosowego, podsmażoną pierś z kurczaka oraz przecier pomidorowy. Dolewamy pół szklanki wody solimy według uznania i dusimy pod przykryciem ok 20 minut.  Od czasu do czasu mieszamy. Curry jest gotowe jak sos zrobi się kremowy, gęsty o dynia męka. Smacznego... 


Proste, szybkie i bardzo smaczne danie. 

Plakacik z przepisem jest do pobrania, jak tylko macie ochotę. Aby pobrać, wystarczy kliknąć na zdjęciem, które otworzy się w nowym oknie i zapisać u siebie na dysku.
Korzystajcie z krótkiego sezonu na dynie. To naprawdę  pyszne i bardzo rozgrzewające danie.

 Pozdrawiam 
Anna


Etykiety: ,