Niezbędnik akwarelisty...

Ketchup z cukinii...


Dzień dobry. Lubicie robić domowe przetwory? Jeżeli tak, to zapraszam Was dzisiaj po kolejny ilustrowany przepis. Tym razem będzie to ketchup z cukinii.
Oryginalny przepis pochodzi od Kasi z bloga Gotowanie cieszy.
Przepis bardzo prosty, a zarazem pyszny. Takie lubię najbardziej...



Składniki:


Cukinie obieramy i ścieramy na dużej tartce, cebulę obieramy, kroimy i dodajemy do cukinii, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 -3 godziny. Mieszankę cukinii i cebuli gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż część wody wyparuje. Następnie do cukinii dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko razem, aż masa nam się zredukuję. Miksujemy na gładką masę. Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoików i wekujemy. Gotowe smacznego. 

Plakacik z przepisem jest do pobrania, jak tylko macie ochotę. Aby pobrać, wystarczy kliknąć zdjęcie, które otworzy się w nowym oknie i zapisać u siebie na dysku.
 

Macie swój ulubiony przepis na przetwory z cukinią? Ja już wypróbowałam kilkanaście przepisów na różne konfitury, lecza i sosy i najbardziej smakuję mi właśnie ketchup i sos słodko-kwaśny do spaghetti jest mega pyszny. Chcecie przepis na sos?

Pozdrawiam 
Anka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Na skrzydłach anioła , Blogger