Składniki:
Przepis na faworki jest dość prosty. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Następnie dodajemy żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zagniatamy na jednolitą masę. Gotową masę wykładamy na stolnicę i zbijamy ją drewnianym wałkiem. Dzięki temu ciasto po usmażeniu będzie kruche z dużą ilością bąbelków.
Wymasowaną jednolitą masę dzielimy na porcie i cienko rozwałkowujemy, delikatnie podsypując mąką. Ciasto kroimy na paski ok. 4 cm, następnie na małe prostokąty. Każdy kawałek musimy naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Gotowe faworki smażymy na smalcu lub oliwie. Ja zastosowałam olej kokosowy, który sprawdził się świetnie. Po wystudzeniu faworki obwicie obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Jak macie ochotę, plakat z przepisem na faworki jest do pobrania.
Macie jakieś swoje ulubione przepisy na tłusto czwartkowe smakołyki?
Pozdrawiam Anka
Mniam :-) Najfajnieszy przepis pod słońcem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:))
UsuńOooo, takich przepisów poproszę więcej!
OdpowiedzUsuńZobaczę co da się zrobić;) Wolisz słodkości czy coś treściwszego?
UsuńPączków nigdy nie robiłam ale faworki i owszem i chyba taki sam przepis miałam. Wychodziły pyszne i szybko znikały. Teraz dużo mniej słodyczy jem ja i mąż, dzieci daleko, więc nie ma komu robić. Słodkiego czwartku życzę i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAkwarelowy faworek jak prawdziwy.......super:)
Dziękuje Wando. Mi jakoś pączki nigdy nie wychodziły, ogólnie mam problem z ciastami drożdżowymi, nie mam cierpliwości do ich wyrabiania. Faworki moim zdaniem są szybsze w zrobieniu i moim dzieciakom bardziej smakują. Przepis sprawdzony pochodzi z zapisków mojej mamy, z małymi modyfikacjami jak olej kokosowy. Pozdrawiam
UsuńMmmm dawno nie jadłam faworków, śliczny plakat i faworek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPrzepis mistrzostwo! Tylko oprawić i na ścianę! I świetna dekoracja gotowa. w dodatku do użycia:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)Przepisem śmiało możesz się poczęstować i zapewniam, że nie tuczy tak jak prawdziwe faworki;)
Usuń