Dzika róża jest obecnie w pełnym rozkwicie, dlatego chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na pyszną nalewkę z płatków róży. Pierwszy raz zrobiłam ją dwa lata temu no i stała się jednym z moim ulubionym kobiecych trunków. Pyszna delikatna w smaku i pięknie pachnie różami. Kto chętny?
Składniki:
Płatki umyć, osuszyć, włożyć do słoika i zalać wódką, tak aby płyn przykrywał wszystkie płatki, mieszamy. Słoik należy zakręcić i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na ok. dwa miesiące. Po tym czasie mieszaninę zlać i przefiltrować. Cukier z wodą zagotować i po wystygnięciu wymieszać z nalewką. Całość przelać do butelek. Nalewkę można jeszcze odstawić na kilka tygodni lub od razu degustować. Smacznego:)
PS. kolor nalewki nie zawsze wychodzi tak intensywny jak na ilustracji, troszkę ją podkolorowałam;) ale nie zmienia to faktu, że nalewka jest pyszna i warta wypróbowania.
Pozdrawiam
Anka
Muszę rozejrzeć się za dziką różą w mojej okolicy:):) Może się skuszę:) A ilustracja cudna! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMagnifique blog !
OdpowiedzUsuńMerci pour la visite !
Anna
Nigdy jeszcze takiej nalewki nie piłam, ale chętnie bym skosztowała :) Przepiękna ilustracja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Dziękuję:) Zachęcam wypróbować.
Usuńbardzo ciekawa nigdy nie piłam takiej :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Szybka, łatwa i przyjemna w degustacji:)
UsuńZaintrygowałaś mnie tym przepisem! Muszę rozejrzeć się za dziką różą :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pyszna:)
UsuńUwielbiam pączki z nadzieniem z dzikiej róży, co do nalewki oddam przepis siostrze. Świetny pomysł na cykl wpisów
OdpowiedzUsuńDziękuję Klaudio:) Również uwielbiam pączki, ale bardzo rzadko robię. Cykl wpisów z przepisami w takiej formie będę co jakiś czas uzupełniała o moje sprawdzone i w miarę szybkie do zrobienia potrawy, bo takie lobię najbardziej. Mało pracochłonne a zarazem smaczne.Pozdrawiam
Usuń